CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 27 June 2012

HOMEMADE aiskrim ^_^ jom cuba!!

BAHAN-BAHAN
1 tin susu pekat manis
2 tin air masak(sukat guna tin susu)
1 sudu besar ovallet
1 sudu besar tepung jagung
1 penutup esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Pewarna merah jambu
Sedikit perisa strawberry
CARA MEMBUATNYA
Masukkan susu pekat manis dan air masak ke dalam periuk
Masukkan tepung jagung,kacau rata..

(tepung jagung ditambah supaya aiskrim tak cepat cair apabila dikeluarkan nanti)
Kacau atas api hingga agak2 tepung tadi masak(kacau sekejap je,tapi saya kacau hingga mendidih sikit)




 
Angkat adunan tadi dan masukkan dalam mangkuk besar!

(kalu tuang dalam mangkuk mixer pastikan mangkuk tu besar sebab adunan akan bertambah/naik selepas dipukul).
Sejukkan dahulu!!

- tambahkan ovallet & esen vanilla

 
Pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi(high speed).Pukul hingga gebu dan ringan..


 
Lepas dipukul adunan tadi akan bertambah dan teksturnya akan menjadi lebih kurang adunan kek,sedikit likat.. 

 
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian::



(ikut suka nak buh berapa warna dan perisa)saya bahagi 3 bahagian
Satu adunan dibiarkan asal/plain(perisa vanilla)
Satu adunan bubuh perisa strawberry dan pewarna pink/merah jambu(perisa strawberry),Satu adunan lagi bubuh serbuk koko(perisa coklat) 

 **mengikut citarasa anda yee ... ^_^
Saya bancuh serbuk koko dengan sedikit air panas,pastu masukkan dalam adunan dan pukul dengan mixer sekejap
Pastu boleh le dicorakkan aiskrim tu cam nak buat marble tu,tuang secara berselang-seli sehingga habis
Tutup bekas dan masukkan ke dalam peti ais.. 


taraaaaa~ dh siap!! sng je ..  & ready tu nyummmy~ 

2 comments:

nadea ramly

besttt!!!! nanti nak cobe..

ibu afiq

mcm kenal je tgn tu hehe...alamak malunyee..tgn xcantik p0n.apap0n slmt mencuba ;)

Post a Comment

Proses Oder :

Tempahan boleh dilakukan dengan hubungi kami dan sekiranya jumlah yang banyak, tempahan awal dikehendaki.

Penghantaran akan dilakukan melalui khidmat parcel .
Sebarang pertanyaan mengenai harga dengan lebih detail ,bolehlah hubungi saya di nombor 017-6996727

Deposit 50% akan dikenakan untuk setiap tempahan.

1) 50% payment sebagai pengesahan tempahan.
2)* Email pesanan tempahan yang hendak dibuat & email pengesahan bayaran.
3)* Tetapkan pilihan warna/theme
4)* Tetapkan Due Date
5)* Sekiranya mahu penghantaran dibuat By Hand Hanya Di area LUMUT/Manjung/Sitiawan shj FOC


**Utk penghantaran menggunakan post/ courier,100++ pcs Foam Box digunakan untuk menggelakkan coklat cair .Tambahan RM 7-15 (bergantung pada kuantiti yg dibuat oleh pelanggan )

Order Form

Name:
Email Address:
Theme/Color
Purpose for exp:celebration /wedding/engagement/birthday/door gift /eid/& more
Address for Shipping
Phone Contact
Type Of Shipping:

Put a website form like this on your site.